Chvilku strpení...
Kegwa AA – z vulkanické půdy Kirinyagy
Káva Kegwa AA pochází z Kegwa Factory v regionu Kirinyaga v Keni a je zpracována plně promytou metodou. Označení „AA“ značí velikost zrn nejvyšší třídy. Kirinyaga je známá svými bohatými vulkanickými půdami a vysokou nadmořskou výškou přes 1600 m n. m.
Do zpracování v Kegwa Factory se zapojuje více než tisíc drobných farmářů, kteří sem přivážejí kávové třešně odrůd SL-28, SL-34 a Ruiru 11.
Na příchod této keňské kávy jsme se těšili už od chvíle, kdy jsme letos poprvé ochutnali vzorky – přesně takhle si představujeme výjimečnou keňskou kávu!
Těšte se na tóny citronu, třešně a ostružin s šťavnatým a svěžím pocitem v ústech!
Na dotaz - ověřit dostupnost
0 Kč vč. DPH za kus
Země původu | Keňa | |
Praženo na | filtr | |
Metoda zpracování | Promyté | |
Odrůda | SL-28, SL-34 a Ruiru 11 | |
Nadmořská výška | 1600-1700 m.n.m | |
Chuťový profil | Třešně ~ Ostružiny ~ Citron | |
Datum pražení | 17.3.2025 |
Kegwa AA – síla komunity a terroiru Kirinyagy
Více než 2 000 farmářů dodává své třešně do stanice Kegwa, kterou provozuje družstvo Ngiriambu Farmers Cooperative Society (FCS). To bylo založeno v roce 1997 a dnes tvoří více než 30 % jeho členů ženy. Hlavním cílem kooperativy je produkce vysoce kvalitní kávy a zajištění lepších výnosů pro farmáře.
Region Kirinyaga těží z úrodných vulkanických půd a vysoké nadmořské výšky kolem 1 600 m n. m. Farmáři zde pěstují především odrůdy SL28, SL34 a Ruiru 11 – známé pro svou komplexnost, živé ovocné tóny a osvěžující aciditu. SL odrůdy byly vyšlechtěny ve 30. a 40. letech 20. století Scott Agricultural Laboratories. Díky hlubokému kořenovému systému dobře hospodaří s vodou a prosperují i bez zavlažování. Ruiru 11 je novější odrůda, známá svou odolností vůči chorobám a vysokými výnosy, přičemž začíná plodit už po dvou letech. Mnoho farmářů zde navíc stále častěji uplatňuje principy šetrného zemědělství.
Drobní pěstitelé pečlivě ručně sbírají pouze zralé třešně a dodávají je do zpracovatelské stanice Kegwa, kde začíná předtřídění. Třešně se nejprve vizuálně protřídí a vyřadí defektní kusy, poté se pomocí vody oddělí nedozrálé plody. Následuje odslupkování a fermentace, která trvá 12 až 16 hodin. Po fermentaci se pergamen promyje čistou vodou a následně máčí dalších 12 až 24 hodin. Sušení probíhá na zvýšených postelích nebo v solárních sušičkách a trvá obvykle 10 až 14 dní. Během této doby je pergamen pravidelně obracen, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a zabránilo se hromadění vlhkosti.
Výsledkem je káva, která nese pečeť péče, přesnosti a výjimečného keňského terroiru.
Na zaplnění této kategorie právě pracujeme. Můžete se těšit na nové produkty.
Plzeň, Česká republika
Zavolejte nám: +420 777 118 119
E-mail: eshop@startupcoffee.cz