Chvilku strpení...

načítání...

3A

3A
3AA3

Kegwa AA – z vulkanické půdy Kirinyagy

Káva Kegwa AA pochází z Kegwa Factory v regionu Kirinyaga v Keni a je zpracována plně promytou metodou. Označení „AA“ značí velikost zrn nejvyšší třídy. Kirinyaga je známá svými bohatými vulkanickými půdami a vysokou nadmořskou výškou přes 1600 m n. m.

Do zpracování v Kegwa Factory se zapojuje více než tisíc drobných farmářů, kteří sem přivážejí kávové třešně odrůd SL-28, SL-34 a Ruiru 11.

Na příchod této keňské kávy jsme se těšili už od chvíle, kdy jsme letos poprvé ochutnali vzorky – přesně takhle si představujeme výjimečnou keňskou kávu!

Těšte se na tóny citronu, třešně a ostružin s šťavnatým a svěžím pocitem v ústech!

Na dotaz - ověřit dostupnost

0 Kč vč. DPH za kus

Parametry

Země původuKeňa
Praženo nafiltr
Metoda zpracováníPromyté
OdrůdaSL-28, SL-34 a Ruiru 11
Nadmořská výška1600-1700 m.n.m
Chuťový profilTřešně ~ Ostružiny ~ Citron
Datum pražení17.3.2025

Více informací

Kegwa AA – síla komunity a terroiru Kirinyagy

Více než 2 000 farmářů dodává své třešně do stanice Kegwa, kterou provozuje družstvo Ngiriambu Farmers Cooperative Society (FCS). To bylo založeno v roce 1997 a dnes tvoří více než 30 % jeho členů ženy. Hlavním cílem kooperativy je produkce vysoce kvalitní kávy a zajištění lepších výnosů pro farmáře.

Region Kirinyaga těží z úrodných vulkanických půd a vysoké nadmořské výšky kolem 1 600 m n. m. Farmáři zde pěstují především odrůdy SL28, SL34 a Ruiru 11 – známé pro svou komplexnost, živé ovocné tóny a osvěžující aciditu. SL odrůdy byly vyšlechtěny ve 30. a 40. letech 20. století Scott Agricultural Laboratories. Díky hlubokému kořenovému systému dobře hospodaří s vodou a prosperují i bez zavlažování. Ruiru 11 je novější odrůda, známá svou odolností vůči chorobám a vysokými výnosy, přičemž začíná plodit už po dvou letech. Mnoho farmářů zde navíc stále častěji uplatňuje principy šetrného zemědělství.

Drobní pěstitelé pečlivě ručně sbírají pouze zralé třešně a dodávají je do zpracovatelské stanice Kegwa, kde začíná předtřídění. Třešně se nejprve vizuálně protřídí a vyřadí defektní kusy, poté se pomocí vody oddělí nedozrálé plody. Následuje odslupkování a fermentace, která trvá 12 až 16 hodin. Po fermentaci se pergamen promyje čistou vodou a následně máčí dalších 12 až 24 hodin. Sušení probíhá na zvýšených postelích nebo v solárních sušičkách a trvá obvykle 10 až 14 dní. Během této doby je pergamen pravidelně obracen, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a zabránilo se hromadění vlhkosti.

Výsledkem je káva, která nese pečeť péče, přesnosti a výjimečného keňského terroiru.

Další produkty z naší nabídky

Na zaplnění této kategorie právě pracujeme. Můžete se těšit na nové produkty.

 

Sledujte nás na Facebooku

Kontakt

Plzeň, Česká republika

Zavolejte nám: +420 777 118 119

E-mail: eshop@startupcoffee.cz


Platební brána GoPay VISA VISA Electron
Mastercard Maestro Verified by VISA Mastercard SecureCode

Náš obchod používá k poskytování služeb a analýze návštÄ›vnosti soubory cookie. Požíváním m tohoto webu s tím souhlasíte.

V poĹ™ádku